Συχνές Ερωτήσεις

Ερωτήσεις Γενικού Ενδιαφέροντος

1

Για πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος μπορείτε να απευθυνθείτε στα Σημεία Εξυπηρέτησης Αναγνωστών στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ ή στο τηλεφωνικό κέντρο 213 09 99 700, ή να επικοινωνήσετε μέσω email στη διεύθυνση nlg[at]nlg.gr. Για πληροφορίες σχετικά με τις συλλογές μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία "Ask a Librarian" στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
2

Όχι. Πρόκειται για δύο διαφορετικές κάρτες. Η κάρτα μέλους του ΚΠΙΣΝ εκδίδεται έναντι χρηματικού αντιτίμου εγγραφής από το ΚΠΙΣΝ και συνδέεται με συγκεκριμένα προνόμια. Η ταυτότητα αναγνώστη της ΕΒΕ απαιτεί την πιστοποίηση στην Υπηρεσία Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών της ΕΒΕ, δεν έχει κανένα χρηματικό αντίτιμο και παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Πληροφορίες σχετικά με την κάρτα μέλους του ΚΠΙΣΝ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
3

Όχι. Η ΕΒΕ, η επίσημη έδρα της οποίας έχει μεταφερθεί πλέον στο ΚΠΙΣΝ, λειτουργεί σε τρία κτίρια (Βαλλιάνειο, Βοτανικός, ΚΠΙΣΝ) τα οποία φιλοξενούν τις διευρυμένες συλλογές και τις νέες της υπηρεσίες. Τόσο το Βαλλιάνειο κτίριο όσο και το κτίριο του Βοτανικού φιλοξενούν μέρος των συλλογών της ΕΒΕ ενώ στο Βαλλιάνειο λειτουργεί το Αναγνωστήριο Εφημερίδων.
4

Η ΕΒΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ως εκ τούτου οι προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των τμημάτων και των υπηρεσιών της πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ. Σχετικές προκηρύξεις θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα και στα Κοινωνικά Δίκτυα της ΕΒΕ. Σημειώνεται ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο το οποίο ανακοινώνει τις ανοιχτές θέσεις εργασίας και θέσεις πρακτικής άσκησης στην ιστοσελίδα του.
5

Βεβαίως. Μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις μέσω του συστήματος κεντρικής υποστήριξης της πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΤΛΑΣ.
6

Κάθε προκήρυξη που αφορά στην ΕΒΕ αναρτάται με βάση τον Ν. 4412/2016 στις πλατφόρμες ΚΗΜΔΗΣ και ΕΣΗΔΗΣ καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ στην ενότητα Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί.
7

Στα τρία κτίρια της ΕΒΕ δεν διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χώρο στάθμευσης στο κτίριο της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΠΣΙΝ – Parking.

Συλλογές και Τεκμηρίωση

1

Η ΕΒΕ διαθέτει τρεις συλλογές:
 1. Τη Δανειστική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει μία διακριτή συλλογή, ανεξάρτητη από τη Γενική Συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων. Η συλλογή αυτή εμπλουτίζεται διαρκώς με έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες, στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία, στο παιδικό βιβλίο και τα κόμικ.
 2. Τη Γενική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες, μικροφίλμ και καλύπτει όλο το επιστημονικό και γνωστικό φάσμα.
 3. Τις Ειδικές Συλλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν χειρόγραφα και ομοιότυπα, σπάνια και πολύτιμα, αρχειακές συλλογές, χάρτες, αφίσες, έργα τέχνης και παπύρους.
2

Ναι. Πράγματι, η Δανειστική Συλλογή της ΕΒΕ είναι μία νέα συλλογή, η οποία βρίσκεται στο ισόγειο και εν μέρει στο 2ο επίπεδο των εγκαταστάσεων της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Αναγνωστήριο του Τμήματος Δανειστικής Συλλογής της ΕΒΕ προσφέρει μία ολοκαίνουρια συλλογή για παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων. Περιλαμβάνει, επίσης, αίθουσα προβολών, στούντιο κινηματογράφησης, στούντιο μουσικής, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού.
3

Όχι. Η ΕΒΕ είναι μία αρχειακή βιβλιοθήκη. Κύριος σκοπός της είναι η απόκτηση και διατήρηση όλης της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής και των τεκμηρίων που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Η Γενική Συλλογή της ΕΒΕ στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως και στο Βαλλιάνειο, είναι στη διάθεση του κοινού για επιτόπια έρευνα και μελέτη, σε πέντε σύγχρονα αναγνωστήρια που βρίσκονται στα επίπεδα δύο, τρία και τέσσερα του κτιρίου. Η Δανειστική Συλλογή είναι ξεχωριστή και επιτρέπει τον εξωτερικό δανεισμό.
4

Ο δανεισμός (είτε εσωτερικός είτε εξωτερικός) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από εγγεγραμμένους χρήστες που διαθέτουν Ταυτότητα Αναγνώστη. Πληροφορίες για την έκδοσή της μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Έκδοση Ταυτότητας Αναγνώστη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
5

Τα τεκμήρια τα οποία διατίθενται στο κοινό για εξωτερικό δανεισμό ανήκουν αποκλειστικά στη Δανειστική Συλλογή της ΕΒΕ και έχουν την ένδειξη "Διαθέσιμο" στον Δημόσιο Κατάλογο της ΕΒΕ.
6

Μπορείτε να απευθύνετε το ερώτημά σας προς το Τμήμα Καταλόγων μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
7

Μπορείτε να απευθύνετε το ερώτημά σας προς το Τμήμα Καταλόγων μέσω της ηλεκτρονικής Φόρμας επικοινωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.

Λογαριασμός Χρήστη

1

Η εγγραφή πραγματοποιείται στην Υπηρεσία Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών της ΕΒΕ. Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή σας μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Εγγραφή Αναγνωστών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
2

Όχι. Εφόσον ολοκληρώσετε την εγγραφή σας στην Υπηρεσία Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών της ΕΒΕ ως πιστοποιημένος χρήστης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, όπως δανεισμός υλικού, ηλεκτρονική ανάγνωση, αίτηση απόδοσης αριθμού ISBN/ISSN/ISMN κ.λπ.
3

Ο απλός χρήστης μπορεί να εγγραφεί στην υπηρεσία newsletter της ΕΒΕ και να λαμβάνει νέα και ενημερώσεις. Για την εγγραφή απαιτείται μόνο η χρήση ενός υπαρκτού λογαριασμού email ή/ και αριθμού κινητού τηλεφώνου. Ο πιστοποιημένος χρήστης έχει πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών της ΕΒΕ, όπως δανεισμός βιβλίων, εγγραφή εκδότη και ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων. Για την εγγραφή απαιτούνται, εκτός από τη χρήση ενός υπαρκτού λογαριασμού email ή/ και αριθμού κινητού τηλεφώνου, τα στοιχεία εισόδου στο TAXISnet και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
4

Η εγγραφή πιστοποιημένου χρήστη της ΕΒΕ αφορά αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα. Επομένως, δεν μπορεί να πιστοποιηθεί μία εταιρεία ή ένα νομικό πρόσωπο.
6

Ναι, για την πλειονότητα των χρηστών. Εξαίρεση αποτελούν τα ανήλικα και προστατευόμενα τέκνα, καθώς και οι αλλοδαποί υπήκοοι για τους οποίους η εγγραφή πραγματοποιείται στον φυσικό χώρο της ΕΒΕ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα Σημεία Εξυπηρέτησης Αναγνωστών και στο τηλεφωνικό κέντρο 213 09 99 700.
7

Όχι. H ΕΒΕ δεν γνωρίζει ούτε διακρατά τα στοιχεία εισόδου στο TAXISnet. Η καταχώριση των στοιχείων γίνεται άπαξ για τις ανάγκες ταυτοποίησής σας ως πιστοποιημένου χρήστη. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης, πραγματοποιείτε είσοδο στην Υπηρεσία Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών της ΕΒΕ - ως πιστοποιημένος χρήστης - με τα στοιχεία που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας (όνομα χρήστη και κωδικό).
8

Η EBE, σε εναρμόνιση με τη σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, σας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσετε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον ΓΚΠΔ. Για να ασκήσετε τα δικαιώματά σας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα βρείτε στην ενότητα Δικαιώματα ΓΚΠΔ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.

Αναπαραγωγή - Ψηφιοποίηση Υλικού

1

Η EBE, σε εναρμόνιση με τη σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, απαγορεύει οποιουδήποτε είδους αναπαραγωγή για τα τεκμήρια που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά διαβάστε εδώ. Για τα τεκμήρια των συλλογών της τα οποία ανήκουν στον δημόσιο τομέα, μπορείτε να υποβάλετε Αίτηση Ψηφιοποίησης Χειρογράφου/ Αρχειακού Υλικού ή/ και Αίτηση Χορήγησης Ψηφιακών Αντιγράφων των τεκμηρίων που σας ενδιαφέρουν. Επίσης, όσα τεκμήρια των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ψηφιοποιούνται από την ίδια, είναι ελεύθερα διαθέσιμα για όλους μέσω της Πλατφόρμας Ψηφιακών Συλλογών.

Διεθνείς Αριθμοδοτήσεις

1

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους Διεθνείς Πρότυπους Αριθμούς μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Διεθνείς Αριθμοδοτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ. Για αναλυτικές πληροφορίες επισκεφτείτε τις ενότητες:
2

Ναι, σύμφωνα με τον Ν. 3149/2003 είναι υποχρεωτικό. Η διεθνής αριθμοδότηση ISBN/ISMN/ISSN αποτελεί απαραίτητο εργαλείο στην αλυσίδα εμπορίας και διακίνησης των εκδόσεων οποιουδήποτε είδους και στην αποθήκευση βιβλιογραφικών δεδομένων σε βάσεις εμπορικής διακίνησης. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας εργαλείο για τη διαχείριση πληροφοριών από τις βιβλιοθήκες.
4

Υπεύθυνος για την υποβολή της αίτησης για χορήγηση ISBN/ISMN/ISSN είναι ο εκδότης. Εκδότης είναι ο οργανισμός, η εταιρεία, ο φορέας ή ο δημιουργός του έργου, σε περίπτωση που επιλέξει ο ίδιος να το δημοσιεύσει και να το διακινήσει (αυτοέκδοση). Συνήθως είναι το άτομο ή ο φορέας που αναλαμβάνει το κόστος του έργου, το οικονομικό ρίσκο και τη διάθεσή του.
5

Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για τη διαδικασία χορήγησης διεθνών πρότυπων αριθμών στην ενότητα Διεθνείς Αριθμοδοτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
6

Συνήθως χρειάζονται λίγες ημέρες για την επεξεργασία της κάθε αίτησης, είτε πρόκειται για αίτηση εγγραφής εκδότη είτε για αίτηση χορήγησης ISBN/ISMN/ISSN.
8

Πληροφορίες για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διαδικασία χορήγησης αριθμού ISBN/ISSN/ISMN μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Κατά Νόμο Κατάθεση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
9

Εξαρτάται. Νέος πρότυπος αριθμός χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
 • Στις επανεκδόσεις, όταν δηλαδή τροποποιείται η έκδοση ως προς το περιεχόμενο, π.χ. προστίθεται ή αφαιρείται περιεχόμενο, αλλάζει ο αριθμός σελίδων κ.λπ.
 • Όταν αλλάζει το εξώφυλλο.
 • Όταν αλλάζει η βιβλιοδεσία του τεκμηρίου, π.χ. δεμένο-άδετο, πανόδετο-χαρτόδετο κ.λπ.
 • Όταν αλλάζει η μορφή, π.χ. από έντυπη σε ηλεκτρονική (e-book) ή CD-ROM κ.λπ.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (ανατύπωση, διόρθωση συντακτικών λαθών κ.λπ.) χρησιμοποιείται ο ίδιος πρότυπος αριθμός.
11

Στο έντυπο και ηλεκτρονικό βιβλίο η αναγραφή του αριθμού ISBN/ISMN μπορεί να γίνει σε δύο ή παραπάνω θέσεις όπως:
 • στο verso της σελίδας τίτλου και πάνω από τη δήλωση πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright),
 • στη βάση της ράχης του βιβλίου,
 • στο οπισθόφυλλο,
 • στο πίσω μέρος του καλύμματος του βιβλίου ή κάθε άλλου περιτυλίγματος κάτω δεξιά.
Στις περιπτώσεις οπτικών δίσκων, όπως CD-ROM και DVD-ROM, ο ISBN πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα της συσκευασίας και στην ετικέτα του οπτικού δίσκου μαζί με όλα τα στοιχεία της έκδοσης.
12

Η αναγραφή του αριθμού ISSN μπορεί να γίνει στην επάνω δεξιά σελίδα του μπροστινού εξωφύλλου ή στην ταυτότητα της έκδοσης. Στις ηλεκτρονικές περιοδικές εκδόσεις πρέπει να αναφέρεται στην κεντρική ιστοσελίδα ή στο κύριο μενού της έκδοσης.

Κατά Νόμο Κατάθεση

1

Εάν το έργο σας έχει εκδοθεί μέσω κάποιου εκδότη ή εκδοτικού οίκου, υπεύθυνος για την κατάθεση είναι ο εκδότης. Εάν είστε αυτοεκδότης, μπορείτε να καταθέσετε τα αντίτυπα αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά στο Τμήμα Εισαγωγής της ΕΒΕ, στη διεύθυνση Λεωφ. Αθηνών 31-33, Τ.Κ. 10447, Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα Κατά Νόμο Κατάθεση στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
2

Το Τμήμα Εισαγωγής της ΕΒΕ αποστέλλει απόδειξη κατάθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλωθεί από τον εκδότη ή τον αυτοεκδότη.
3

Βάσει του Ν. 4452/2017, κάθε τεκμήριο που εκδίδεται στην Ελλάδα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει τον αντίστοιχο αριθμό διεθνούς αριθμοδότησης (ISBN/ISMN/ISSN). Αφού λάβετε τον διεθνή πρότυπο αριθμό, μπορείτε να καταθέσετε το τεκμήριο.
4

Όχι, οι διδακτορικές διατριβές δεν εμπίπτουν στην υποχρέωση της Κατά Νόμο Κατάθεσης (Ν. 4452/2017).

Δωρεές - Ανταλλαγές

1

Ναι. Αίτημα για δωρεά τεκμηρίων στην ΕΒΕ κατατίθεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου nlg[at]nlg.gr ή μέσω της σχετικής Aίτησης στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ. Το αίτημα πρέπει να συνοδεύεται από μία λίστα των προς δωρεά τεκμηρίων, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά πληροφορίες (όπως τίτλος, συγγραφέας, ημερομηνία έκδοσης, εκδοτικός οίκος). Το ηλεκτρονικό μήνυμα που θα στείλετε επέχει θέση αίτησης, η οποία θα πρωτοκολληθεί και θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο τμήμα για έλεγχο. Όταν ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, θα ενημερωθείτε εάν η δωρεά σας γίνεται αποδεκτή – εν μέρει ή εξ ολοκλήρου – ή όχι.

Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων

1

Όχι, από το 2002 η ΕΒΕ δεν παρέχει πλέον βεβαιώσεις κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας και δεν παραλαμβάνει σχετικό υλικό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αυτή, μπορείτε να απευθύνεστε στον Ο.Π.Ι. – Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
2

Για να παραλάβετε αντίγραφο, πρέπει να υποβάλετε ηλεκτρονικά την Αίτηση Χορήγησης Αντιγράφου Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του αριθμού βεβαίωσης, που σας είχε χορηγηθεί, είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπιστεί το σχετικό υλικό. Μετά την επιτυχή καταχώρηση της αίτησης το Τμήμα Εισαγωγής θα επικοινωνήσει μαζί σας.
3

Ακολουθείτε τη διαδικασία που αναφέρεται στην ερώτηση 2 της ενότητας "Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων". Επιπλέον, υποχρεούστε να καταθέσετε πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και, σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός κληρονόμων, υπεύθυνες δηλώσεις με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής από τους υπόλοιπους κληρονόμους που δεν αιτούνται το υλικό. Σε αυτές πρέπει να δηλώνεται ότι σας επιτρέπουν να παραλάβετε και να κάνετε χρήση του υλικού αυτού.

Λογοτεχνικός Κατάλογος

1

Όχι. Όλοι οι τίτλοι των βιβλίων, που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της Κατά Νόμο Κατάθεσης (Ν. 4452/2017) και εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Ν. 3650/2010, συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στον ετήσιο κατάλογο λογοτεχνικών βιβλίων που αποστέλλει η ΕΒΕ στο Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
2

Σύμφωνα με τον Ν. 3650/2010, στον κατάλογο περιλαμβάνονται όλα τα λογοτεχνικά βιβλία στην ελληνική γλώσσα (πρωτότυπα ή μεταφράσεις), που έχουν εκδοθεί κατά το τρέχον έτος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, καθώς και οι μεταφράσεις έργων ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα. Προϋπόθεση είναι τα βιβλία να έχουν κατατεθεί στην ΕΒΕ σύμφωνα με την υποχρέωση της Κατά Νόμο Κατάθεσης (Ν. 4452/2017) εντός της προθεσμίας, δηλαδή μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
3

Όχι. Η ΕΒΕ δεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.