Συχνές Ερωτήσεις

Γενικές ερωτήσεις

1

Για πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος μπορεί κανείς να απευθυνθεί στα Σημεία Εξυπηρέτησης Αναγνωστών στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ ή στο τηλεφωνικό κέντρο 213 09 99 700 που λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 π.μ-15:00 μ.μ., ή να επικοινωνεί μέσω email στη διεύθυνση nlg[at]nlg.gr. Για πληροφορίες σχετικά με τις συλλογές μπορεί κανείς να απευθύνεται στην υπηρεσία "Ask a Librarian" στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
2

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στους Νόμους 3149/2003 και 4452/2017, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Θέματα σχετικά με τη στέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιγράφονται αναλυτικά στον Νόμο 3785/2009.
3

Όχι. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μεταφέρει την επίσημη έδρα της στο ΚΠΙΣΝ, ωστόσο το Βαλλιάνειο κτίριο και το κτίριο του Βοτανικού θα συνεχίσουν να λειτουργούν φιλοξενώντας μέρος των συλλογών.
4

Το Βαλλιάνειο κτίριο ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κομμάτι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Όταν ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και αποκατάστασης, θα λειτουργήσει μεταξύ άλλων ως αναγνωστήριο, εκθεσιακός χώρος και πύλη ενημέρωσης για τις υπηρεσίες της ΕΒΕ στο κέντρο της πόλης.
5

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ως εκ τούτου οι προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των νέων τμημάτων και υπηρεσιών της ΕΒΕ πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ. Σχετικές προκηρύξεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα της ΕΒΕ. Σημειώνεται ότι η ΚΠΙΣΝ Α.Ε. αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο το οποίο ανακοινώνει τις ανοιχτές θέσεις εργασίας και θέσεις πρακτικής άσκησης στην ιστοσελίδα του - Εργασία στο ΚΠΙΣΝ.
6

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την πρόσβασή στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να ενημερωθείτε στην ενότητα "Επισκεφθείτε την ΕΒΕ" καθώς και στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ - Πρόσβαση.
7

Στα τρία κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δεν διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χώρο στάθμευσης στο κτίριο της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΠΣΙΝ – Parking.

Δανειστικό τμήμα

1

Πράγματι, το Δανειστικό Τμήμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), η δημιουργία του οποίου περιγράφεται στον Ν.4452/2017, λειτουργεί στο ισόγειο και το 2ο επίπεδο του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Δανειστικό Τμήμα προσφέρει μια ολοκαίνουρια συλλογή για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων. Περιλαμβάνει, επίσης, αίθουσα προβολών, στούντιο κινηματογράφησης, στούντιο μουσικής, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού.
2

Όχι. Σκοπός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, η οργάνωση, η περιγραφή και η διαφύλαξη στο διηνεκές Τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού και της πρόσληψής του διαχρονικά, καθώς και σημαντικών αντιπροσωπευτικών Τεκμηρίων της πνευματικής παραγωγής του ανθρώπου και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε αυτά, με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας. Η Γενική Συλλογή τόσο στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ, όσο και στο Βαλλιάνειο κτίριο είναι στη διάθεση του κοινού για επιτόπια έρευνα και μελέτη, χωρίς τη δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος από το 2018 διαθέτει και Δανειστικό Τμήμα με δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας Δανειστικού Τμήματος.
3

Η Συλλογή του Δανειστικού Τμήματος (ΔΤ) αποτελείται από βιβλία ποικίλων θεματικών κατηγοριών, περιοδικά, επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Η συλλογή βρίσκεται στους χώρους του Δανειστικού Τμήματος στο ισόγειο και στο 2ο επίπεδο της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ και υπόκειται στον Κανονισμό Λειτουργίας Δανειστικού Τμήματος.