1.2.1 Μετεγκατάσταση της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ

Το 2018 πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο νέο κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα συγκρότημα του οποίου η μελέτη, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός αποτελούν αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Με την ολοκλήρωση του έργου, το συγκρότημα παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία και στο Ελληνικό Δημόσιο, που έχει πλέον αναλάβει τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο καθώς και τη λειτουργία του.

Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στους χώρους του ΚΠΙΣΝ και η απρόσκοπτη λειτουργία της αποτέλεσαν ένα έργο ιδιαίτερης δυσκολίας και αυξημένων απαιτήσεων, δεδομένου ότι δεν αφορούσε απλά στη μετακίνηση των συλλογών, των δομών και των υπηρεσιών της ΕΒΕ, αλλά στο σύνολο των διαδικασιών, διεργασιών και πρακτικών εκσυγχρονισμού και ανάπτυξής της. Το έργο της μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ χρηματοδοτήθηκε αφενός από έκτακτη επιχορήγηση του ελληνικού κράτους και αφετέρου από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για έργο που σηματοδοτεί τη μετάβαση της ΕΒΕ σε μια νέα εποχή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό έργο της μετάβασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το παρελθόν στο μέλλον, από το αναλογικό στο ψηφιακό, από το εθνικό στο οικουμενικό, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα Μετάβασης.