1.4 Μετεγκατάσταση της ΕΒΕ@ΚΠΙΣΝ

Το 2018 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετεγκαταστάθηκε στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα συγκρότημα του οποίου η μελέτη, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός αποτελούν αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Με την ολοκλήρωσή του, το έργο παραδόθηκε στην Ελληνική Κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο που έχει αναλάβει τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο και τη λειτουργία του.

Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στους χώρους του ΚΠΙΣΝ καθώς και η εύρυθμη λειτουργία της αποτέλεσαν ένα έργο εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας και απαιτήσεων, δεδομένου ότι δεν αφορούσε απλά στη μετακίνηση των συλλογών, δομών και υπηρεσιών της ΕΒΕ, αλλά στο σύνολο των διαδικασιών, διεργασιών και πρακτικών εκσυγχρονισμού και ανάπτυξής της. Το έργο της μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ χρηματοδοτήθηκε αφενός από έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους και αφετέρου από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σηματοδοτεί τη μετάβαση του θεσμού σε μια νέα εποχή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό έργο της μετάβασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το παρελθόν στο μέλλον, από το αναλογικό στο ψηφιακό, από το εθνικό στο οικουμενικό, στην ιστοσελίδα Μετάβασης.