«Λόγος 13»: Μπλαιζ Πασκάλ (1623 - 1662): ο μεγάλος φιλόσοφος της ανησυχίας. Τετρακόσια χρόνια από τη γέννησή του

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 13» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης

Η δεύτερη εκδήλωση έχει τίτλο Μπλαιζ Πασκάλ (1623 - 1662): ο μεγάλος φιλόσοφος της ανησυχίας. Τετρακόσια χρόνια από τη γέννησή του.

και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η 23η Νοεμβρίου 1654 είναι μια καθοριστική μέρα ή μάλλον νύχτα στη ζωή του Πασκάλ. Έζησε τότε εκείνη την αποκαλυπτική, μυστική εμπειρία που άλλαξε τη ζωή και τη σκέψη του, και την οποία κατέγραψε στο περίφημο Mémorial. Αυτή τη μέρα διάλεξε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για να τιμήσει τον μεγάλο φιλόσοφο και συγγραφέα, μετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό της επετείου των 400 χρόνων από τη γέννησή του. Ο Νίτσε έγραφε το 1885 ότι «τίποτε δεν έχει συμβεί μετά τον Πασκάλ· απέναντι του όλοι οι Γερμανοί φιλόσοφοι δεν μπαίνουν σε λογαριασμό». Αντίθετα προς τον θαυμαστικό ισχυρισμό του Νίτσε, έχουν ασφαλώς συμβεί έκτοτε πολλά και σημαντικά στο πεδίο της σκέψης, ο Πασκάλ ωστόσο παραμένει απροσπέραστος για όποιον θέλει να σκεφτεί την ανθρώπινη ζωή σε όλο το μεγαλείο της και σε όλη την αθλιότητά της.

Ομιλητές:

Γιάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ «Η δύναμη και τα όρια της λογικής στον Πασκάλ»

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Διασκέδαση και δυστυχία του ανθρώπου»

INFO

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, 19:00-21:00

Είσοδος ελεύθερη