Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος. Τάχα και Αγιογράφος. Άγιος Βασίλειος Βραχναίικων

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος. Τάχα και Αγιογράφος. Άγιος Βασίλειος Βραχναίικων.

Η έκθεση αποτυπώνει  τον πολύχρονο και πολύμοχθο αγώνα  του ζωγράφου να αγιογραφήσει την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στα Βραχναίικα του νομού Αχαΐας. Η εργασία αυτή ξεκίνησε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πριν αρχίσει την αγιογράφηση, ο ζωγράφος είχε  μελετήσει εις βάθος την παραδοσιακή ζωγραφική, και συγκεκριμένα την τέχνη του φαγιούμ και των ελληνορωμαϊκών τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, καθώς και τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη. Ο Παπατριανταφυλλόπουλος αγιογράφησε τον ναό με μεγάλο μεράκι, με  δημιουργικό πάθος, ως αληθινός ζωγράφος, μακριά από την αντιγραφική τακτική των κατ' επάγγελμα αγιογράφων. Το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπρό μνημείο της νεοελληνικής εκκλησιαστικής τέχνης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα από τη μελέτη του Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου πάνω στην παραδοσιακή τέχνη, αλλά και οι μακέτες που πραγματοποιήθηκαν για την εκκλησία. Η έκθεση πλημμυρίζει με μελέτες τοιχογραφιών, φαγιούμ, νωπογραφιών, φορητών εικόνων και κεραμικών.

Ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος γεννήθηκε στα Βραχναίικα της Πάτρας το 1951. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αρχικά στο εργαστήριο αγιογραφίας, και στη συνέχεια ζωγραφική, στο εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη. Το 1980 κέρδισε υποτροφία για σπουδές στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, αρχικά στο εργαστήριο του Albert Zavaro και στη συνέχεια κοντά στον Pierre Carron. Το 1985 άρχισε να διδάσκει τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Χρώμα και Τεχνική της Εικόνας» στο εργαστήριο συντήρησης στη Σχολή Πετρά. Το 2001 ανέλαβε την εικονογράφηση του ναού του Αγίου Βασιλείου Βραχναίικων, η οποία διαρκεί μέχρι και σήμερα.

INFO 

 

Είσοδος ελεύθερη 

 

Καθημερινά: 09:30-20:00 

 

Διάρκεια έκθεσης: 25.04 – 23.06.2024

 

Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών 2ου ορόφου, ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ