Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Εθνική Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στις εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και  στο ιστορικό της κτήριο, το Βαλλιάνειο Μέγαρο. Μαθητές από όλες τις βαθμίδες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις συλλογές και τα αρχεία της ΕΒΕ μέσα από τη συμμετοχή τους σε δημιουργικές δράσεις για το κοινό.

Για το σχολικό έτος 2023-2024 η ΕΒΕ προσφέρει προγράμματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, τέχνης, μουσικής, φυσικής, μαθηματικών, φωτογραφίας και ως στόχο έχουν την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις από τα εκπαιδευτικά προγράμματα «ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ← στη βιβλιοθήκη» και τα «Σημειωματάρια Τέχνης» και θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για τις δράσεις:

  • Καινούριος φίλος στη βιβλιοθήκη (Δ-Στ’ Δημοτικού, διάρκεια: 90 λεπτά)

Τα παιδιά της βιβλιοθήκης υποδέχονται τον Σιλάν με το κουτί του, τον Μελάκ που είναι μόνος, τον Φερεϋντούν με τον χαρταετό του, τον Ναβίντ που δεν ήρθε για διακοπές, την Αϊσέ το «σκληρό καρύδι», τον Μπαντάουι, τον πρίγκιπα Αμίρ, τη Ζαχρά και τον Νικόλα, τη Νουρ, τον Σαιντ, τη Μαλάλα… Διαβάζουν τις ιστορίες τους, τις περιπέτειες τους, τα ταξίδια τους, μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τις έννοιες του «πρόσφυγα» και του «μετανάστη» και τους καλοδέχονται στην βιβλιοθήκη τους, τον τόπο τους, τη χώρα τους. Μια «συνάντηση» γνωριμίας με αληθινούς ήρωες που ζουν δίπλα μας ή λογοτεχνικούς που ζουν στα ράφια της βιβλιοθήκης μας.

  • Σημειωματάριο Ζωγραφικής 1 (Νηπιαγωγείο - Β’ Δημοτικού, διάρκεια: 90 λεπτά)

Μπορείς να φανταστείς να φοράς ένα ποίημα ή μία ιδέα; Μπορείς να δεις τα χρώματα να χορεύουν και να ζωγραφίσεις με σχήματα σα να φτιάχνεις παζλ; Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη για να σε παρασύρει η τέχνη, όπως έκανε και η Σόνια Ντελονέ. H τέχνη ήταν και θα είναι πάντοτε ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης για τον άνθρωπο χωρίς όρια, υπαρκτή σε καθετί που υπάρχει γύρω μας, κάτι που η Ντελονέ το είχε αντιληφθεί και υποστήριζε πως η ζωή και η τέχνη είναι ένα και το αυτό!

  • Σημειωματάριο Ζωγραφικής 2 (Γ’- Στ’ Δημοτικού, διάρκεια: 90 λεπτά)

Κάνε ένα φανταστικό ταξίδι στο Μεξικό! Σκέψου, χρώματα, ήχους, μυρωδιές! Εξωτικά πουλιά και χρωματιστά λουλούδια! Βρίσκεσαι ανάμεσα σε όλα αυτά και όμως δεν μπορείς να τα αγγίξεις! Τι κάνεις; Μα φυσικά τα ζωγραφίζεις! Και μέσα από τη ζωγραφική εκφράζεις τις σκέψεις σου με πάθος, δίνεις ξανά μορφή σε αυτά που σε εμπνέουν, λυτρώνεσαι από τους φόβους σου και ταξιδεύεις με τη φαντασία σε μέρη που αγαπάς. Όπως έκανε και η αγαπημένη καλλιτέχνιδα Φρίντα Κάλο.

  • Σημειωματάριο Φωτογραφίας (Α’ - Γ’ Γυμνασίου, διάρκεια: 90 λεπτά)

Όταν αγαπάς κάτι πολύ, θέλεις να το κρατήσεις για πάντα… Αν όμως αυτό είναι ένα σπάνιο τοπίο, μια ιδιόμορφη συνύπαρξη ζώων στο δάσος, η λεπτομέρεια στην εμφάνιση ενός ανθρώπου ή μια φυλή σε μια άλλη ήπειρο, με ποιο τρόπο μπορείς να τα διατηρήσεις και να τα έχεις μαζί σου; Η απάντηση βρίσκεται στη φωτογραφία! Μια φωτογραφική μηχανή είναι το μέσο αποτύπωσης των αγαπημένων μας στιγμών και πραγμάτων αλλά μπορεί και η ίδια να αποτελέσει αντικείμενο αγάπης, όπως συνέβη στην περίπτωση του βραβευμένου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο. Τα ξεχωριστά κλικ ενός ανθρώπου μπορούν να φτάσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη προκαλώντας έτσι και σε άλλους όμορφα συναισθήματα ή ακόμη και προβληματισμό για αυτά που συμβαίνουν λίγο ή πολύ μακριά…

  • Για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024 θα πραγματοποιούνται επιπλέον οι επετειακές δράσεις για τον εορτασμό της έναρξης της ελληνικής επανάστασης από το πρόγραμμα  «Αριθμός Φύλλου [1821]», με τίτλους:

  • «Κωδικός:Φιλικός» (Ε’ Δημοτικού - Α΄ Γυμνασίου, διάρκεια: 90 λεπτά)

«Ελευθερία ή Θάνατος»! Μια ιδέα, μια επιθυμία και τρεις άνθρωποι ήταν αρκετοί για να διαδώσουν το σύνθημα παντού. Αρκετά χρόνια πριν από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, το σύνθημα αυτό αντηχούσε σε οποιοδήποτε μέρος κατοικούσαν Έλληνες ή Φιλέλληνες και επιθυμούσαν την απελευθέρωση του αγαπημένου τους τόπου. Χιλιάδες ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι η εξέγερση ήταν κοντά, αλλά τα βήματα έπρεπε να μείνουν μυστικά. Και ορκίστηκαν εις το όνομα της αληθείας και της δικαιοσύνης… Η.Ε.Α. - Η.Ο.Σ!

  • «Στίχος ελεύθερος» (Β’ Γυμνασίου - Α’ Λυκείου, διάρκεια: 90 λεπτά)

Κάθε χρόνο, σε κάθε εθνική γιορτή, στις παρελάσεις, σε διακρίσεις αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες ακούμε και τραγουδάμε τον Εθνικό μας Ύμνο. Ένα τραγούδι πολύ γνωστό σε όλους μας το οποίο μας προκαλεί ρίγος και συγκίνηση. Τι είναι όμως αυτό το τραγούδι; Ποιος το έγραψε και τι σημαίνουν οι στίχοι του; Μια ιστορία που ξεκίνησε από τη Ζάκυνθο, τυπώθηκε στο Μεσολόγγι και αργότερα μελοποιήθηκε στην Κέρκυρα ήταν η αφορμή για να πιστέψουν όλοι σε ένα νέο, ανεξάρτητο κράτος.

  1. Στο Βαλλιάνειο Μέγαρο θα συμμετέχουν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στο πλαίσιο των δράσεων:
  2. 1. «Η Ιστορία ως επικαιρότητα: Η Συνθήκη των Σεβρών μέσα από τα πρωτοσέλιδα της εποχής»  (Γ’ Λυκείου -  Ανθρωπιστική Κατεύθυνση, Β’ Λυκείου - με κατάλληλη προετοιμασία, διάρκεια: 2 ώρες)

Η Συνθήκη των Σεβρών και ο τρόπος παρουσίασής της την επόμενη ημέρα από την υπογραφή της στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Μέσα από τα πρωτότυπα τεκμήρια της ΕΒΕ, οι μαθητές εργάζονται ομαδικά, παρατηρούν, καταγράφουν και συζητούν σχετικά με τους ποικίλους τρόπους προσέγγισης, ερμηνείας και σχολιασμού του (ιστορικού) γεγονότος.

  • 2. «[Scripta… Volant] - Τα γραπτά πετούν»  (Γ’ Γυμνασίου  - Β’ Λυκείου, διάρκεια: 2ώρες).

Μια ολιγόλεπτη βραβευμένη ταινία animation αποτελεί αφόρμηση για τους μαθητές που συμμετέχουν στη δράση ώστε να αναρωτηθούν, να αναζητήσουν και να καταγράψουν διάφορες πτυχές του αλληγορικού περιεχομένου της. Οι μαθητές εργάζονται ομαδικά, ανταλλάσσουν απόψεις και παρουσιάζουν τις παρατηρήσεις και τις σκέψεις τους σχετικά με την αξία του βιβλίου και τη σημασία του στον πνευματικό βίο του ανθρώπου.

  • Οι δράσεις σχετίζονται με την έρευνα αντλώντας πληροφορίες από εφημερίδες και περιοδικά από τις συλλογές της ΕΒΕ.Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα συμμετέχουν σχολικές ομάδες παιδιών κάθε ηλικίας σε δράσεις με εορταστικό χαρακτήρα.

    Η συμμετοχή σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΒΕ είναι δωρεάν, κατόπιν αιτήματος.

    Για το σχολικό έτος 2023-2024 δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες ημερομηνίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

    Πληροφορίες: https://www.nlg.gr/

    Επικοινωνία: edu@nlg.gr