Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Εθνική Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στις εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και  στο ιστορικό της κτήριο, το Βαλλιάνειο Μέγαρο. Μαθητές από όλες τις βαθμίδες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις συλλογές και τα αρχεία της ΕΒΕ μέσα από τη συμμετοχή τους σε δημιουργικές δράσεις για το κοινό.

Για το σχολικό έτος 2023-2024 η ΕΒΕ προσφέρει προγράμματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, τέχνης, μουσικής, φυσικής, μαθηματικών, φωτογραφίας και ως στόχο έχουν την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις από τα εκπαιδευτικά προγράμματα «ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ← στη βιβλιοθήκη» και τα «Σημειωματάρια Τέχνης» και θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για τις δράσεις:

 • Καινούριος φίλος στη βιβλιοθήκη (Δ-Στ’ Δημοτικού)
 • Σημειωματάριο Ζωγραφικής 1 (Νηπιαγωγείο - Β’ Δημοτικού)
 • Σημειωματάριο Ζωγραφικής 2 (Γ’- Στ’ Δημοτικού)
 • Σημειωματάριο Φωτογραφίας (Α’ - Γ’ Γυμνασίου)
 • Για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024 θα πραγματοποιούνται επιπλέον οι επετειακές δράσεις για τον εορτασμό της έναρξης της ελληνικής επανάστασης από το πρόγραμμα  «Αριθμός Φύλλου [1821]», με τίτλους «Κωδικός:Φιλικός» (Ε’ Δημοτικού - Α΄ Γυμνασίου) και «Στίχος ελεύθερος» (Β’ Γυμνασίου - Α’ Λυκείου).

  Στο Βαλλιάνειο Μέγαρο θα συμμετέχουν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στο πλαίσιο των δράσεων: «Η Ιστορία ως επικαιρότητα: Η Συνθήκη των Σεβρών μέσα από τα πρωτοσέλιδα της εποχής»  (Γ’ Λυκείου -  Ανθρωπιστική Κατεύθυνση, Β’ Λυκείου - με κατάλληλη προετοιμασία) και «[Scripta… Volant] - Τα γραπτά πετούν»  (Γ’ Γυμνασίου  - Β’ Λυκείου). Οι δράσεις σχετίζονται με την έρευνα αντλώντας πληροφορίες από εφημερίδες και περιοδικά από τις συλλογές της ΕΒΕ.

  Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα συμμετέχουν σχολικές ομάδες παιδιών κάθε ηλικίας σε δράσεις με εορταστικό χαρακτήρα.

  Η συμμετοχή σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΒΕ είναι δωρεάν, κατόπιν αιτήματος.

  Πληροφορίες: https://www.nlg.gr/

  Επικοινωνία: edu@nlg.gr