«Λόγος 13»: Ερνέστος Ρενάν (1823-1892), «ένας ασύγκριτος άνθρωπος». Διακόσια χρόνια από τη γέννησή του.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ολοκληρώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 13» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Η τρίτη εκδήλωση έχει τίτλο Ερνέστος Ρενάν (1823-1892), «ένας ασύγκριτος άνθρωπος». Διακόσια χρόνια από τη γέννησή του

 και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κάθε επέτειος τη γέννησης του Πασκάλ, που εγκατέλειψε την επιστήμη και μεταστράφηκε στη χριστιανική πίστη, συμπίπτει αναγκαστικά με την αντίστοιχη επέτειο του κατά δύο αιώνες νεότερου Ρενάν, που ακολούθησε την αντίστροφη ακριβώς πορεία. Τι ειρωνεία ή τι πρόκληση να τους τιμήσουμε και τους δύο! Πολύ λίγοι άνθρωποι δέχτηκαν τόση θύελλα επιθέσεων όσο ζούσαν αλλά και μετά τον θάνατό τους όση ο Ρενάν. Θεωρήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ως ο ίδιος ο Αντίχριστος. Πολύ λίγοι όμως επίσης διαβάστηκαν και θαυμάστηκαν όσο αυτός, με τα βιβλία του να κυκλοφορούν σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα. Μόνο ο Ουγκώ και ο Δουμάς γνώρισαν, κατά τον γαλλικό 19ο αιώνα, τόσο μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Ο Ιησούς και η χριστιανική Εκκλησία, το ελληνικό θαύμα, η Ευρώπη και το έθνος, είναι μερικά από τα πεδία στα οποία εκδίπλωσε το ταλέντο του αυτός ο μάγος της γαλλικής γλώσσας. Ο Ρενάν συνδέθηκε πολλαπλώς και με τα πνευματικά πράγματα της νεότερης Ελλάδος, και όχι μόνο μέσω του επί θυγατρί γαμπρού του Γιάννη Ψυχάρη.

Ομιλητές:

Λάμπρος Βαρελάς, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ

«Η υποδοχή του Ερνέστ Ρενάν στην Ελλάδα του 19ου αιώνα»

Έφη Γαζή, Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

«Ο Ερνέστ Ρενάν και το έθνος»

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

«Βίος του Ιησού: ένα εκρηκτικό βιβλίο που δεν προκαλεί πλέον κανέναν. Πώς να το διαβάσουμε σήμερα;»

INFO 

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, 19:00-21:00

Είσοδος ελεύθερη