Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας - Ημερίδα Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς στις 27 Οκτωβρίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και η Πρωτοβουλία του Συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) συνδιοργανώνουν Ημερίδα Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία. Τους συνομιλητές θα απασχολήσουν θέματα διαχείρισης των οπτικοακουστικών αρχείων, η μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας και η διάχυσή της στην κοινωνία. Τον διάλογο θα συντονίσουν σε τρία αντίστοιχα στρογγυλά τραπέζια ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ,  η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Πρόεδρος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας και η Τασούλα Βερβενιώτη, Μέλος του Συντονιστικού των ΟΠΙ. Στόχος της ημερίδας είναι να ενισχύσει την περαιτέρω ανάπτυξη της Προφορικής Ιστορίας και να αποτελέσει συνάμα την εναρκτήρια δράση μιας νέας πρωτοβουλίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για την προαγωγή της Προφορικής και Τοπικής Ιστορίας και τη διαφύλαξη των αρχείων τους. 

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προφορικής Ιστορίας η οποία διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία του Συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) και φιλοξενείται από τις 22 έως τις 27 Οκτωβρίου 2022 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στις εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κατά τη διάρκεια της 3ης Γιορτής Προφορικής Ιστορίας που θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου οι ανά την Ελλάδα Ομάδες Προφορικής Ιστορίας θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, θα μοιραστούν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προοπτικές τους, ενώ στις 25 και 26 Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις θα αφορούν την Προφορική Ιστορία ως μέθοδο και εκπαιδευτική πρακτική στα σχολεία. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια Προφορικής Ιστορίας τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για εκπαιδευτικούς, με αντικείμενα την ιστορική χαρτογράφηση, τους πολυαισθητηριακούς περιπάτους, το θέατρο, το μοντάζ, το ντοκιμαντέρ και τη βιντεοσκόπηση.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη, καθώς όμως οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και εγγραφές στα εργαστήρια κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης στην ενότητα Σχετικά Αρχεία .