Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) έχοντας ως στόχο την ενεργή συμβολή της, μέσω της λογοτεχνίας, στην κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό να μελετήσει τη μαύρη λογοτεχνία.

Η ΕΒΕ ανέλαβε το έργο Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών, το οποίο βραβεύτηκε και συγχρηματοδοτείται από την υποτροφία «Hidden Stories Fund 2023» του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CELN).

Η Δανειστική Συλλογή της ΕΒΕ εμπλουτίστηκε με καινούργια βιβλία συγγραφέων αφρικανικής καταγωγής που κινούνται θεματικά γύρω από ζητήματα ενσωμάτωσης, αλλά και ρατσισμού στις χώρες υποδοχής. Η προβολή της συλλογής που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου γίνεται σε ειδικές βιβλιοθήκες προβολής (παιδική και ενηλίκων) στο ισόγειο της ΕΒΕ και συνοδεύεται από προωθητικό υλικό.

Σειρά podcast που προσκαλεί σε κριτικό διάλογο γύρω από θέματα ταυτότητας, εθνότητας και διαπολιτισμικής ανεκτικότητας είναι διαθέσιμα στο επίσημο κανάλι της ΕΒΕ στο Youtube και στο Spotify και θα μεταδίδονται μέχρι το τέλος Απριλίου στις φωλιές της Δανειστικής Συλλογής στο ισόγειο της ΕΒΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το έργο κορυφώνεται με την εκδήλωση «Η Μαύρη Λογοτεχνία ως γέφυρα Πολιτισμών. Λογοτεχνικές και μουσικές Συν-ομιλίες» που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2024 στις 18:30 στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ. Η αφιερωματική βραδιά θα περιλαμβάνει ένα πάνελ ομιλητών αποτελούμενο από την κ. Κατερίνα Σχινά, κριτικό λογοτεχνίας και διακεκριμένη μεταφράστρια βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας, την κ. Ιωάννα Ηλιάδη, μεταφράστρια βραβευμένων μαύρης λογοτεχνίας, τον κ. Μενέλαο Καραμαγγιώλη, σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο και τον κ. Mιχάλη Αφολαγιάν, ιδρυτή του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ΑΝΑSA, καλλιτέχνη και ακτιβιστή.

Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά οι Υinka & Alex Dermanis acoustic set, σε ένα ατμοσφαιρικό ακουστικό live με όχημα τη soul και τη reggae μουσική και το hip hop, με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Anna Paspati.

Διαχείριση έργου: Ειρήνη Μπατάκη, Μαρία Παπαευθυμίου, Βασιλική Λιαράκη

Επιμέλεια Podcast: Θάλεια Καραμολέγκου