8 Κώστας Ζαφειρόπουλος: ΤA ΠΕΤΕΙΝΑ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργάνωσε την πρώτη έκθεση φωτογραφίας του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου, με τίτλο «ΤΑ ΠΕΤΕΙΝΑ, ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΑΘΗΝΑ 2017». Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30 και διήρκησε από 24 Σεπτεμβρίου έως 25 Νοεμβρίου 2018. Στεγάστηκε στο αίθριο του 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ήταν επισκέψιμη καθημερινά (και Κυριακές) από 09:00 έως 21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η έκθεση περιλάμβανε φωτογραφικά πορτραίτα και πλαισιώθηκε από ηλεκτρακουστική σύνθεση του Κωστή Κηλύμη, γραμμένη ειδικά για τη συγκεκριμένη περίσταση. Στα πορτραίτα αυτά ο δημιουργός αποτύπωσε με ποιητική ευαισθησία τα εκφραστικά πρόσωπα ανθρώπων που βίωναν δυσμενείς συνθήκες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βλέμμα τους. Το βλέμμα αυτό φανέρωνε τον εσωτερικό πόνο, την αγωνία και τα βιώματά τους, δίχως να απαιτεί τη συναισθηματική συμμετοχή των άλλων. Άλλωστε, ο Κώστας Ζαφειρόπουλος αντιμετώπισε τα άτομα αυτά με απόλυτο σεβασμό, αποδίδοντάς τους την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Είναι άτομα που γνώρισε από κοντά και φωτογραφήθηκαν με τη συναίνεσή τους.

Η έκθεση ξεκίνησε με μια προεπισκόπηση της χαοτικής μεγαλούπολης, της Αθήνας, και συνέχισε με τη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού. Από το πετεινό του ουρανού, με ευρηματικό τρόπο, ο φακός του Ζαφειρόπουλου πέρασε στα «πετεινά» της πόλης, δηλαδή σε ανθρώπους που μαγνήτισαν τους θεατές με την αυθεντικότητα της όψης τους και την περιπέτεια του προσώπου τους. Μέσα από την αλήθεια που απέπνεαν τα πρόσωπα αυτά απηύθυναν τελικά στους θεατές μία έκκληση φιλοξενίας, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος προγραμμάτισε και επιμελήθηκε την έκθεση.