Θανάσης Μακρής: Εν ξιφήρεις

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσίασε το φθινόπωρο του 2021 την έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή με τίτλο Εν ξιφήρεις.

Η έκθεση Εν ξιφήρεις πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Εκτέθηκαν 111 έργα του Θανάση Μακρή, τα οποία περιλάμβαναν σχέδια σε πενάκι, παστέλ και χρωματιστά μολύβια και αποτύπωναν μορφές αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν πρόκειται για γνωστούς και αναγνωρίσιμους ήρωες του 1821, αλλά για απλούς Έλληνες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας και που κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στάθηκαν μπροστά στον θεατή αναμένοντας την αποδοχή και την αναγνώρισή τους. Ο ζωγράφος, εμφορούμενος αρχικά από τα ακούσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καλαμάτας, σχεδίασε τους λαϊκούς ανθρώπους της εποχής του Αγώνα δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις, τις στάσεις και την ενδυμασία τους. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε και μια σειρά σχεδίων με θέμα τον ζωγράφο Θεόφιλο, αναπαριστώντας τον ως οπλαρχηγό της Επανάστασης.

Μορφοποιώντας την ιδέα του απλού Έλληνα αγωνιστή, ο Μακρής κατάφερε, να στήσει το δικό του ’21, δίνοντας πρόσωπο στο ανώνυμο, ξεσηκωμένο πλήθος.

O Θανάσης Μακρής γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε στην Αθήνα, στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, από όπου αποφοίτησε το 1980, έχοντας κερδίσει μια υποτροφία για το Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα παρέμεινε τρία χρόνια (1980-1982), κατά τη διάρκεια των οποίων παρακολούθησε μαθήματα στην École des Beaux Arts. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1983 και την επόμενη χρονιά παρουσίασε στο κοινό την πρώτη ατομική του έκθεση στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα (Αθήνα, 1984). Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από κατάλογο, που αποτελεί έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνα Ντακόλια, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας

 

    Είσοδος ελεύθερη.
    Καθημερινά: 09:30-20:00
    Διάρκεια έκθεσης: 14/09/2021 – 21/11/2021
    Αίθριο 4ου ορόφου