Το Fiesole Retreat στην ΕΒΕ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος  με τους  Casalini Libri, The Charleston Company και το Against the Grain συνδιοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Fiesole Retreat τον Απρίλιο του 2020 στις εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

To Fiesole Retreat Series αποτελεί μία μοναδική σειρά συναντήσεων, που λαμβάνουν χώρα από το 1999. Στο επίκεντρο των συναντήσεων διαφορετικών ανθρώπων από το ευρύτερο πεδίο της Βιβλιοθηκονομίας, τοποθετείται το μέλλον των βιβλιοθηκών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των εκδόσεων, των συλλογών και της ακαδημαϊκής δραστηριότητας διεθνώς. Το πλήρες αποθετήριο των προηγούμενων Retreats είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.casalini.it/retreat/.

Στόχο του Fiesole Retreat αποτελεί η διερεύνηση της παρούσας κατάστασης και των εξελίξεων της Βιβλιοθηκονομίας, στη ψηφιακή εποχή, με βάση την κοινή μας πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Η προπαρασκευαστική συνάντηση του συνεδρίου, την Τρίτη 7 Απριλίου, θα εστιάσει στις ελληνικές πρωτοβουλίες, τονίζοντας τη δημιουργικότητα και τις καινοτόμες εξελίξεις στη χώρα μας. Η ολοήμερη σειρά συναντήσεων, την Τετάρτη 8 Απριλίου, θα ξεκινήσει με συζήτηση σχετικά με την Πολιτιστική Κληρονομιά, τις Προκλήσεις και τις Ευκαιρίες, όπως αυτές παρουσιάζονται μέσα από νέες και αναδυόμενες προσεγγίσεις. Στη συνέχεια, θα εξεταστεί το θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο μας επηρεάζουν οι πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, την Πέμπτη 9 Απριλίου, θα γίνει αναφορά στα θέματα των Μονογραφιών Ελεύθερης Πρόσβασης (Open Access Monographs), στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities) και στα Αποτελέσματα της Έρευνας (Research Output), σε αναζήτηση αμοιβαίας κατανόησης των ευκαιριών που δημιουργούνται για το ακαδημαϊκό επιχειρείν.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου και τη φόρμα εγγραφής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα  https://www.casalini.it/retreat/retreat_2020.asp. Για τους Έλληνες συμμετέχοντες υπάρχει μειωμένο κόστος εγγραφής (-50%) με τη χρήση του κωδικού RETREAT22 κατά την εγγραφή.