Συμμετοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «The Future of Cultural Heritage in Modern Europe» στο πλαίσιο του Erasmus+

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα (Πότσδαμ, Κρακοβία, Μπορντό, Μπολόνια, Ρίγα, Κοπεγχάγη και Λουξεμβούργο) συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «The Future of Cultural Heritage in Modern Europe».

Στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων, η ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η μελέτη τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στον τομέα του έντυπου λόγου, όπως αρχεία, χειρόγραφα και σπάνιες εκδόσεις.

Πρόκειται για ένα μοντέλο εργασίας για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο απευθύνεται σε ερευνητές, εμπειρογνώμονες και σπουδαστές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν τρία θερινά σχολεία, καθώς και εργαστήρια, τα οποία θα απευθύνονται στους σπουδαστές των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό. Συγκεκριμένα, στα θερινά σχολεία της Κρακοβίας το 2020, της Μπολόνια το 2021 και της Αθήνας το 2022, οι σπουδαστές καλούνται να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν τα τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και να τα αναδείξουν μέσω εκθέσεων.

Στην εναρκτήρια συνάντηση, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πότσδαμ στις 7-9 Νοεμβρίου 2019, συμμετείχαν οι υπάλληλοι Δρ. Μιχάλης Γερόλιμος, υπεύθυνος Ομάδας Διαχείρισης Συστημάτων Πληροφόρησης και Ηλεκτρονικών Πηγών, η Εύη Στεφανή υπεύθυνη Ομάδας Επικοινωνίας και η Ευτυχία Κουφάκου, Βιβλιοθηκονόμος Συστημάτων και Ηλεκτρονικών Πηγών, ως εκπρόσωποι της ΕΒΕ.