«Λόγος 11»: «ἀμυδροῖς γράμμασι»

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 11» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Η πρώτη εκδήλωση έχει τίτλο «ἀμυδροῖς γράμμασι» και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι Ελληνικές επιγραφές καλύπτουν ευρύτατο φάσμα της ζωής των ανθρώπων από το άκρως δημόσιο έως το ιδιωτικότατο· από τις συνθήκες μεταξύ πόλεων ή τις αποφάσεις για σημαντικά εσωτερικά ζητήματα πόλεως μέχρι την προσφορά ευτελούς αγγείου σε θεότητα ή τις ερωτικές επιδόσεις ενός νεαρού. Οι παλαιότερες χρονολογούνται στο δεύτερο ήμισυ του 8ου αι. π.Χ. και οι νεώτερες στον 6ο αι. μ.Χ. Στο ενδιάμεσο διάστημα των 1.300 ετών έζησε ένας παλαιότερος κόσμος μακρινός, αλλά συγχρόνως και οικείος, όσο επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε οι επιγραφές και τα άλλα αρχαία μνημεία, που διασώζουν ζωντανή και απτή τη μνήμη του.

Η περιήγησις σε ολίγιστες από τις χιλιάδες των σωζομένων επιγραφῶν επιχειρεί να καταδείξει την κεφαλαιώδη σημασία των πρωτογενών αυτών τεκμηρίων για τη γνώση του αρχαίου κόσμου. Οι ἐπιγραφές, τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων και τα αρχαιολογικά μνημεία αποτελούν τις πηγές της ιστορίας της αρχαιότητος, η σύνθεση της οποίας προκύπτει από τον συνδυασμό τους.

Ομιλητής:

Άγγελος Ματθαίου, Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία

INFO  

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος  

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ  

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, 19:00-21:00  

Είσοδος ελεύθερη  

Η χωρητικότητα της αίθουσας είναι 150 άτοµα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.  

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.