Ιστορίες για το [21]

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει τον νέο κύκλο αναγνώσεων Ιστορίες για το [21], μια σειρά επιλεγμένων ιστοριών για τον Αγώνα και την Επανάσταση, τις οποίες αφηγούνται συγγραφείς, ηθοποιοί και καλλιτέχνες. Πρόκειται μεταξύ άλλων για μυθιστορήματα που επιχειρούν να ταξιδέψουν το κοινό στην καθημερινότητα του Αγώνα και για ιστορίες ηρώων και προσώπων της εποχής που ζωντανεύουν μέσα από δημιουργικούς διαλόγους παιδικών βιβλίων αλλά και μέσα από ιστορικά αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Οι Ιστορίες για το [21] θα αναρτώνται κάθε μήνα, έως το τέλος του έτους, στο κανάλι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Youtube. Σκοπός του συγκεκριμένου κύκλου αναγνώσεων είναι, μέσω της δημιουργίας μιας οπτικοακουστικής βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι να παρακολουθήσουν ιστορίες για ανθρώπους και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο κύκλος αναγνώσεων Ιστορίες για το [21] εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της ΕΒΕ για τα 200 χρόνια από την έναρξη την Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΒΕ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, η οποία προάγει την παιδεία, την έρευνα και την πολιτιστική δημιουργία στη χώρα.

Η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου διαβάζει το απόσπασμα Οι Τρεις Πρώτοι από το βιβλίο του Τ. Λάππα «Φιλική Εταιρεία: Οι πρόδρομοι του εικοσιένα» (Εκδόσεις Πεχλιβανίδης & Σία).

Η συγγραφέας Αγνή Στρουμπούλη αφηγείται τη Μαρτυρία Χίου από το βιβλίο του Νικόλαου Μ. Βαλτικού «Τα δράματα και τα θάματα του 1822 και του 1881 στη Χίο: Οικογενειακές Αναμνήσεις» (Εκδόσεις Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου Χίου).

Η ηθοποιός Λίλα Μπακλέση διαβάζει το απόσπασμα Ο Σβίτσερο από το βιβλίο του Τάκη Λάππα «Φιλέλληνες στο Εικοσιένα» (Εκδόσεις Πεχλιβανίδης & Σία).

O σκηνοθέτης, ηθοποιός, μεταφραστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θέατρου «Πορεία» Δημήτρης Τάρλοου διαβάζει το απόσπασμα Όταν ο Θοδωράκης Κολοκοτρώνης ανακατώνει τα σχέδια του Εσρέφμπεη από τo βιβλίo του Μ. Καραγάτση «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» (Εκδόσεις Εστία).

O σκηνοθέτης, ηθοποιός, μεταφραστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θέατρου «Πορεία» Δημήτρης Τάρλοου διαβάζει το απόσπασμα Οι κοτζαμπάσηδες και η Ελλάδα από τo βιβλίo του Μ. Καραγάτση «Αίμα χαμένο και κερδισμένο» (Εκδόσεις Εστία).