Ένας Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897: Μέσα από τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 6» της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Συνεχίζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 6». Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, από 19:30 έως 21:30 (Πύργος Βιβλίων) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Νίκου Μπακουνάκη, Καθηγητή Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: Ένας Αμερικανός συγγραφέας στην πεδιάδα της Θεσσαλίας: Ο Στίβεν Κρέιν στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και πώς ένας πόλεμος γίνεται για πρώτη φορά «μιντιακό φαινόμενο». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Στο κέντρο της διάλεξης αυτής είναι ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κρέιν (1871-1900), που κάλυψε τον λεγόμενο ατυχή πόλεμο του 1897 ως πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων. Ο Κρέιν έδρασε στο θεσσαλικό μέτωπο ως διασημότητα και καρπός αυτής της εμπειρίας του είναι μια σειρά μεγάλων ρεπορτάζ, άγνωστων στην Ελλάδα, καθώς και μυθοπλαστικά έργα εμπνευσμένα άμεσα από τον πόλεμο. Χάρη στον Κρέιν, αλλά και στις νέες τεχνολογίες της εποχής, κυρίως τον κινηματογράφο, αυτός ο πόλεμος που οι Έλληνες θέλουμε να ξεχνάμε έγινε φαινόμενο της «μαζικής κουλτούρας» στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζεται επίσης ο μηχανισμός μιας έρευνας που ανασυγκροτεί τα γεγονότα και συνθέτει τη μεγάλη ιστορία με τις μικροϊστορίες, με κέντρο τα αρχεία Στίβεν Κρέιν στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών (Πολιτεία της Νέας Υόρκης).