«ΑλλάΖΩ Σελίδα» με την Εθνική Βιβλιοθήκη

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον κόσμο! Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε ένα μέλλον, όπου ο σεβασμός για τους συνανθρώπους μας, η αλληλεγγύη και η συνεργασία χωρίς διακρίσεις θα ανοίξουν μια νέα σελίδα για τον πλανήτη μας. Ένας για όλους και όλοι για έναν! Ήρθε η ώρα για δράση, δημιουργικές λύσεις, ανταλλαγή απόψεων, εντοπισμό των προβλημάτων, η αναμενόμενη στιγμή όπου το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μια νέα Γη που θα σφύζει από ζωή, γεμάτη πόλεις και κοινότητες βιώσιμες, όπου οι άνθρωποι θα συνεργάζονται ειρηνικά για το καλό του συνόλου και όλοι θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή τροφή, σε φθηνή και καθαρή ενέργεια, σε αξιοπρεπή εργασία.

Την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά τα παιδιά και οι έφηβοι σε αυτή τη σημαντική δράση, που αφορά την αλλαγή σελίδας του πλανήτη μας, δίνει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα», το οποίο διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Μια σειρά εργαστηρίων ξεκινάει σε λίγες μέρες, σε χώρους των Βιβλιοθηκών όλης της χώρας και εμπνέεται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τον Σεπτέμβριο του 2015, χώρες από όλο τον κόσμο μεταξύ τους και η Ελλάδα προσυπέγραψαν την Ατζέντα 2030, συμφωνώντας σε συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα», που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021, σχεδιάστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και απευθύνεται στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ), με το συντονισμό της ΕΒΕ. Το κορυφαίο, πολυαναμενόμενο γεγονός του προγράμματος θα είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020 (Ιούνιος - Σεπτέμβριος). Δράσεις δημιουργικής γραφής, φυσικής, μαθηματικών, εικαστικών, μουσικής, φωτογραφίας, μαγειρικής κ.ά. έχουν διαχωριστεί σε τέσσερα θεματικά εργαστήρια για κάθε μήνα, τα οποία ανήκουν σε μια ευρύτερη ενότητα που ονομάζεται «Σελίδα». Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα https://network.nlg.gr/.